您的位置: 首页 > 新闻通知 > 学术报告 > 正文
华南理工大学牛保庄教授学术讲座
作者:王熙    发布时间:2018-10-22    访问次数:

讲座题目:The impacts of markets and tax on a multinational firm's procurement strategy in China

讲座时间:1026日下午2:30-4:30

讲座地点:九里校区信息楼 0411

讲座内容:Motivated by observations in the greater China region, this paper studies a multinational firm (MNF)’s preferences between two procurement strategies in a global business environment. The MNF relies on a contract manufacturer (CM) to produce its products, which serve both markets within (domestic market) and outside (overseas market) China. The MNF will decide whether to control its component procurement (consignment strategy) or delegate that function to the CM (turnkey strategy).Our study indicates that a multi-market structure and a set of tax rules have the potential of impacting the MNF’s choice of consignment vs turnkey. We find that the MNF’s preference could switch twice from turnkey to consignment and back to turn key, and its global profits could first decrease and then increase, as the domestic market grows.

主讲人简介:牛保庄,华南理工大学教授,博导。教育部“青年长江学者”,国家自科基金委"优青",广东省“青年珠江学者”,广东省政协委员。研究方向为竞争与合作博弈,制造业跨境供应链运营。目前已在物流供应链领域发表国际公认的顶级期刊论文8篇,包括MSOM 1篇,POM 4篇,TRB 3篇,另有24篇文章发表在EJOR, Omega, Risk Analysis等知名期刊。MSOM, POM, TRB20 余种重要期刊审稿人。获广东省哲学社会科学优秀成果二等奖(排名第1),中国决策科学"青年科技奖"等奖项。

欢迎全院师生参加!