您的位置: 首页 > 新闻通知 > 学术报告 > 正文
重庆大学经济与工商管理学院周宇副教授学术讲座
作者:王熙    发布时间:2018-09-11    访问次数:

讲座题目:Managing a Closed-loop Supply Chain with Process Innovation for Remanufacturing

讲座时间:20189 14 日 上午9:00

讲座地点:九里校区零号楼0411

讲座内容:

Remanufacturing is an opportunity to deliver all-round sustainability benefits when products are designed accordingly. In this study, we focus on the link between remanufacturing and the opportunity to lower the variable remanufacturing cost via process innovation. Specifically, we analyse how the opportunity is utilized in a supply chain consisting of a manufacturer and a retailer. Only the manufacturer may undertake process innovation, while remanufacturing as such could be done by either the manufacturer or the retailer. We find that although the traditional manufacturing process accepts incremental improvement, remanufacturing in general requires radical innovation; thus, the optimal strategy of managing process innovation in a forward supply chain does not directly apply to manage process innovation for remanufacturing in a closed-loop supply chain. Our analytical results also show that a decentralised supply chain could be more likely to take up remanufacturing than an integrated supply chain, especially when the process innovation cost is sufficiently high. Consequently, inefficiency resulting from decentralisation of decision-making in the closed-loop supply chain may cause not only underinvestment but also overinvestment in process innovation for remanufacturing. Finally, through an extensive numerical analysis, we find that this overinvestment always reduces the environmental impact in terms of the overall production quantity, even if the decision-making process does not explicitly consider any environmental aspect.

主讲人简介:

周宇,重庆大学经济与工商管理学院副教授,博士生导师;重庆大学和英国贝尔法斯特女王大学联合培养博士;研究兴趣集中于可持续运作与供应链管理,包括但不限于再制造技术经济及管理、绿色营销和低碳运作等;主持国家自然科学基金青年项目、教育部人文社科青年项目、重庆市社科规划博士项目等;作为通讯作者或者第一作者在高水平国际学术期刊Decision SciencesEuropean Journal of Operational ResearchInternational Journal of Production EconomicsInternational Journal of Production ResearchJournal of the Operational Research SocietyJournal of Cleaner Production等发表论文十余篇;担任International Journal of Technology ManagementSSCISCI双检索期刊)专辑客座主编和十余本高水平国际学术期刊审稿人。

欢迎全院师生参加  !